Pet najbizarnijih zgrada na svijetu

Zgrada u kojoj ne postoje dva ista stana ili višespratnica sa tunelom rijetko će se naći u turističkim vodičima, iako njihov dizajn oduzima dah.

Širom svijeta ima mnoštvo građevina koje iznenađuju svojim dizajnom, prije svega zbog neobičnih oblika, materijala, ali njihove i namjene. Te zgrade, kao i njihove neimare, često prate i neobične priče.

Neke od njih izgledaju kao da su ih gradili autori naučnofantastičnih filmova, dok su neke druge kao iz srednjeg vijeka. U ovom izboru su pojedine čudne zgrade, manje poznatih autora.

Gate Tower Building

Kroz ovu poslovnu zgradu u Osaki prolazi autoput. Zidovi tornja neutrališu vibracije, a liftovi ne idu kroz četiri sprata zgrade gde je u stvari tunel autoputa. Na vrhu građevine je i heliodrom.

Najmanja kuća u Velikoj Britaniji

Sa samo 1,8 metara širine i tri metra visine, ova malena kuća bila je nečiji dom od 16. vijeka do 1900. godine, kada se iz nje iselio poslednji stanar, lokalni ribar sa sjevera Velsa. Prije više od 400 godina ovakve kuće bile su uobičajene, ali opstala je samo ova.

Nakagin toranj od kapsula

Zgrada je sagrađena 1972. u poslijeratnom periodu arhitekure nazvanom “Metabolizam”. Svaka kapsula je jedan stan. arhitekta je stanove namijenio neženjama u Tokiju

Valdspiral

Austrijanac Fridrih Handertvaser je mrzio simetriju, pa je prave linije nazivao “oruđem đavola”. Zbog toga je svoje bogatstvo potrošio da izgradi kružnu zgradu u Darmštatu u Nemačkoj u kojoj su svi stanovi različiti.

Idealno mjesto

Kada ugledate ovu zgradu u Otrivu u Francuskoj, djelovaće vam da je ovo “idealno mjesto” djelo arhitektonskog velemajstora. Ipak, svaki od ovih zahtevnih detalja u stvari je osmislio i izgradio – poštar. Ferdinand Ševal započeo je svoj rad davne 1879. i naredne 34 godine posvetio se izradi ovog impresivnog projekta.

Izvor: duplex.ba

Vaš komentar na članak: