30/09/2017 | Fotogalerije,Ostalo | Komentari

Klima uređaj koji hladi vazduh BEZ IJEDNOG POTROŠENOG KILOVATA! (FOTO)

Ant Studio iz Nju Delhija napravio je klima uređaj koji ne troši struju što je veliki korak naprijed u cilju borbe protiv nesnosnih vrućina.

prirodni-klima-uredjaj-indija-06-960x430

Ovaj klima uređaj je sve samo ne produkt vrhunske tehnologije. Zapravo, to je rudimentarni aparat koji se oslanja na moć hlađenja isparavanjem, a izgleda kao saćasta struktura.

Kada voda prolazi kroz kupaste cijevi napravljenih od gline, snižava se temperatura okolnog vazduha. I sve to prirodno, bez ijednog potrošenog kilovata!

prirodni-klima-uredjaj-indija-02-630x420

Iako ovaj klima uređaj djeluje praistorijski, njen oblik i veličina zapravo su dobijeni naprednim kompjuterskim analizama i savremenim tehnikama kalibracije.

Kada voda teče niz strukturu – dovoljno je da ovlaži cijevi jednom ili dvaput dnevno – procesom isparavanja postepeno se snižava temperatura okolnog vazduha. Porozne kupe od terakote apsorbuju vodu koja potom lagano curi po spoljašnjem omotaču gdje isparava i hladi vazduh. Voda koja se sliva niz instalaciju i otiče u bazu pritom stvara i veoma lijep efekat slapa.

Princip hlađenja

Princip hlađenja

Što toplije, to bolje radi

“Ovaj eksperiment pokazao se veoma funkcionalnim. Daljim usavršavanjem otvoriće se nove mogućnosti za njegovo integrisanje u sisteme za rashlađivanje objekta. Pritom i izgleda kao jedno lijepo umjetničko djelo”, kaže Monish Siripurapu, osnivač Ant Studija, za ArchDaily.

prirodni-klima-uredjaj-indija-03-630x554

Prirodni klima uređaj može da temperaturu preko 50 stepeni snizi na manje od 36C u okolini instalacije, odnosno, na 42C u prostoru gdje je instalirana. U suštini, što je toplije to ova klima bolje radi.

prirodni-klima-uredjaj-indija-01-630x741

Rješenje za budućnost?

Prirodni klima uređaj dio je modernizacije i uljepšavanja fabričkog okruženja indijske kompanije DEKI Electronics. Zahvaljujući svom saćastom obliku, ova klima djeluje veoma interesantno, a njena veličina i pojava podsjećaju sve nas na to se trebamo okrenuti prirodi koja vjerovatno ima sva rješenje za naše probleme.

Foto: S. Anirudh

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: